Patakuningas – Elämä lautasella

Hans Välimäki, Markus Ånäs

Kovakantinen kirja

15,90 

Varastossa

Hans Välimäki on keittiömestarina supertähti, johon kukaan ruuasta kiinnostunut suomalainen ei ole voinut olla törmäämättä.

Maineen perustan loi hänen mestaroimansa Chez Dominique. Suomen kaikkien aikojen gastronomisesti kunnianhimoisin ravintola sai ensimmäisen Michelin tähtensä vuonna 2001 ja toisen 2003. Kahteen tähteen yksikään toinen suomalaisravintola ole vielä yltänyt.

Maineensa huipulla Välimäki laittoi kaiken peliin saadakseen Suomeen ja koko Pohjoismaihin ensimmäisenä ravintolana kolmannen Michelinin tähden. Valvottuja öitä ja hikisiä päiviä, raivoa, vihaa ja naurua, rahoituskeskusteluita ja isoa tiliä. Mutta ei, vaikka läheltä piti. Turhautunut keittiömestari lopetti Chez Dominiquen vuonna 2013 ja keskittyi perheeseen ja harrastuksiin.

Dominiquen vaikutus oli kuitenkin tähtiä isompi. Sen keittiöstä Välimäen luotsaamana lähteneet kokit muuttivat omilla ravintoloillaan koko suomalaisen ravintolakulttuurin.

Välimäen oma tarina alkaa Tampereen Amurista. Opit ruoanlaittoon antoi mummo, mutta myös keittämisestä salaa kiinnostunut isä, joka marinoi maksaa leivän päälle. Myöhemmin lähinnä juhlimisesta ja tähtikokin luontaiseduista kiinnostunut Välimäki oli jo ajautua huonoille teille, mutta ankara kurinpito ulkomaiden huippukeittiöissä ja suomalaisten keittäjälegendojen palveluksessa sytyttivät kipinän, jonka seurauksena vaatimustasoksi kelpasi enää vain paras.

Nyt Välimäki on uuden edessä. Siesta on pidetty, on aika aloittaa uusi sivu suomalaisessa ravintolakulttuurissa, uuden huippuravintolan kanssa.

Kolmannen tähden metsästys on alkanut.

Patakuningas piirtää 30 elämäkerrallisen reseptin kautta kuvan keittiöiden kuninkaasta ja viimeisen tähden metsästäjästä.

Välimäki esittää versionsa mummon resepteistä armeija-ajan ruokiin, Chez Dominiquen klassikoihin ja tähtipizzoihin, joita läpi yön juhlinut henkilökunta teki ensimmäisten menestysbileiden jälkeisenä aamuna. Välimäki haastaa myös oppipoikansa tekemällä näiden ravintoloiden annoksista ”mestarin versiot”.

Teoksen kivijalan ja reseptien perustan muodostaa Välimäen itsensä kertoma gastronominen elämäkerta. Kirjan materiaalista hänen elämäntarinasa viekin yli puolet. Mukana ovat niin ylä- kuin alamäet, juhlat ja työ, lapsuus ja vanhemmuus, mutta myös ruokatrendien muuttuminen vegaaniruokiin asti.

Markus Ånäs on toimittajana erikoistunut hyvän elämän aiheisiin muun muassa Kauppalehti Optiossa ja Suomen Kuvalehdessä. Ånäs on seurannut vuosien ajan läheltä niin Välimäen uraa kuin seikkailuita kaupunkien öissä. Ånäsiltä ilmestyi vuonna 2015 myynti- ja arvostelumenestys HIFK &ndash ikuisesti sinun.

Lisätiedot

Paino 1018 g
Mitat 251 × 235 × 22 mm
EAN

Kirjailija

,

Kustantaja

Sidosasu

Julkaisupäivä

Sivumäärä